Освен това Централната избирателна комисия е осъдена да заплати разноските по

...
Освен това Централната избирателна комисия е осъдена да заплати разноските по
Коментари Харесай

Касираха изборите за Общински съвет в Хасково

Освен това  Централната изборна комисия е наказана да заплати разноските по делото на всяка от партиите и обединенията, подали жалбата  - на " Ние идваме, Българска социалистическа партия, ВМРО-БНД и " Възраждане " по 2250 лева, а на ПП-ДБ и " България на районите " - по 700 лева.  

В жалбата се показва, че Секционните изборни комисии (СИК) на територията на община Хасково, респективно ОИК - Хасково, погрешно са отчели изборните резултати на подалите жалбата, а ответникът незаконосъобразно не е ревизирал дали са спазени изискванията, написани от Централната изборна комисия. В хода на изборния развой са били позволени основни нарушавания в прорез с решенията на ЦИК, както и с издадените от нея методически инструкции, които са довели до отчитане на погрешен избирателен резултат, се показва в правосъдния акт. 

В 15 секции са били позволени голям брой нарушавания при броенето и преценката на действителността на подадените за партиите жалбоподатели. От видеозаписите се виждало и чувало по какъв начин в СИК се разгласявали действителни гласове за недействителни и противоположното - невалидни бюлетини за годни, не се показвало на какъв принцип се предписание преброяването на бюлетините, какви решения били взети по всяка една от бюлетините, както и се спирало видео снимането преди да бъдат направени изборните протоколи.

В други 10 изборни секции пък имало забележителен брой дали своят вот, маркирани в изборният протокол като " Вписани в спомагателната страница " (под чертата) на изборния лист в изборния ден. В секция № 263400018 всички дали своят вот лица били маркирани като такива. В друга - претендентът на ГЕРБ за кмет на селото бил в СИК по време на броенето, а трета - секретарят на комисията излизал отвън помещението по време на преброяването и съобщавал изборния резултат.

Имало и секция, в която членовете на СИК нанасяли данните с молив в протокол-образец, като в окончателния протокол цифрите били разменени и една от партиите получила 4 гласа повече от в началото установените за същата партия резултати. Имало и случай, в който протоколът не бил запълнен напълно в самата секция, а от трето лице в ОИК - Хасково, без секретар. 

В секция №263400099 съгласно видеозаписа, качен в уеб страницата на ЦИК, невалидните бюлетини били 96 броя, а в окончателния протокол били въведени 56 невалидни. Член на комисията пък получил телефонно позвъняване с указания за кого да бъдат добавени преференции.

В няколко секции бюлетините се разпределяли сред членовете за броене и всеки един от тях по своя преценка определял дали съответната бюлетина била действителна или не, без да се демонстрира на камерата и да бъде разисквана и да бъде взето решение от комисията. Имало и секции, в които броят на направените ремонти не съответствал на броя на маркираните ремонти в края на изборните протоколи, заради което евентуално те били правени пред ОИК - Хасково след изтъкване на грешките от Информационно обслужване.

Разгледана всъщност, жалбата се явява основателна, показаха от съда и почетоха настояването на жалбоподателите. Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР